hist0

Osobe koje ne podnose histamin, trebale bi paziti kako se hrane i izbjegavati namirnice koje u sebi imaju puno histamina ili koje dovode do povećanog lučenja istog u tijelu.

Pored određenih, dole navedenih namirnica koje se trebaju izbjegavati, morate paziti i na alkoholna pića.

ŠTA JE ALERGIJA NA HISTAMIN I KAKO SE LIJEČI ?
Alergija na histamin kod djece i odraslih se najčešće javlja kao veoma jaka reakcija našeg tijela na neke specifične namirnice, to je zapravo intolerancija na hranu . Histamini su sa druge strane prirodni sastojci mnogih proizvoda i nerjetko i pokretači pomenutih akutnih alergijskih reakcija.

Šta je histamin ?

U pitanju je organsko jedinjenje azota, veoma značajno za naš imunitet u cjelosti , kao i za regulaciju fizioloških funkcija stomaka. U velikom broju slučajeva, on ne predstavlja veći problem za čovekov organizam jer ga specifičan mehanizam u našim crijevima uspešno neutrališe. Međutim, osobe kod kojih ovaj mehanizam ne funkcioniše dovoljno dobro, mogu patiti od alergija na histamin. Ovo oboljenje i pored toga što ne ugrožava život, svakako remeti našu svakodnevicu, a manifestuje se kao veoma burna reakcija tijela nakon konzumiranja određenih namirnica.

SIMPTOMI ALERGIJE NA HISTAMIN

hist

Histaminska alergija se može manifestovati sa više različitih simptoma. Važno je reći da su veoma slični alergijskim simptomima, jer se i u slučaju alergijskih reakcija povećava lučenje histamina u telu. Simptomi kod alergija na histamin se grubo dijele po regijama na telu gde se promjene najčešće i dešavaju:

Problemi u probavnom traktu (bolovi i grčevi u stomaku, zatvor stolice, naduvenost stomaka, dijareja-proliv ili dosta meka stolica, mučnina praćena povraćanjem)
Glava i lice (jaka glavobolja, migrena, nesvjestica, hroničan umor, otekline lica i crvenilo, često kijanje, začepljen nos ili povećana sekrecija iz nosa),
Simptomi na koži (osip praćen vidnim crvenilom i neugodnim svrabom, koprivnjača),
Grudni koš (astma, aritmija srca, nizak krvni pritisak,nešto ređe i otežano disanje),
I ostalo (nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promjene raspoloženja, snižen krvni pritisak, hladnoća ).

Alergija na histamin se dijagnostikuje kada su prisutna dva ili više simptoma koje smo nabrojali . Hrana bogata histaminom se nakon konzumacije može zadržati i do 48 sati u našem tijelu, a simptomi intolerancije su ponekad samo trenutni, nekad se javljaju tokom nekoliko časova po konzumaciji ,a u najgorem slučaju povlače se nakon jednog dana.

ALERGIJA NA HISTAMIN DIJAGNOZA I LEČENJE

Quaddeln auf der Haut

Dijagnoza nepodnošljivosti histamina određuje se testiranjem njegove količine i enzima diaminooksidaze u krvi, zatim jednomesečnom ishranom bez ovog sastojka i zaključnom kontrolom. U terapiji se koriste i grupni lijekovi – antihistaminici, koji sprečavaju vezivanje za receptore te ubrzavaju razgradnju i izlučivanje oslobođenog histamina iz organizma.Njihovom upotrebom postiže se izlječenje u oko 75 odsto alergija na histamin . Međutim važno je znati da se on ne oslobađa samo tokom ovih reakcija. Naime, u organizam može biti unijet i spoljnim putem, konzumiranjem raznih vrsta namirnica i pića koje ga prirodno sadrže kao aktivni sastojak, ili tokom čije razgradnje on nastaje. Histamin postoji i izvan organizma, u lijekovima, piću ili hrani. Naročito u onoj koja duže dozrjeva ili se obrađuje. Da ne bi dospeo do krvi i potom provocirao alergijske simptome, ovaj biogeni amin mora se razgraditi u našem tankom crijevu. Ukoliko u crijevu nema dovoljno enzima koji ga razgrađuju, mogu se ispoljiti simptomi slični alergiji, ali je tad, zapravo, riječ o stanju koje opisujemo kao intolerancija na histamin. Nivo histamina u hrani zavisi od procesa dozrjevanja i stepena svježine namirnica. Što se hrana duže čuva i pušta da dozrjeva. to će njegov sadržaj biti veći, te će stoga i poteškoće za onoga ko pati od alergija na histamin biti izraženije. Kao primer možemo uzeti sveže meso, koje ne sadrži histamin, ili ga sadrži veoma malo. Međutim, u njegovoj daljoj preradi odnosno u procesima dozrjevanja povećava se količina ovog amina. Isto važi i za ribu. Svježa riba ne sadrži histamine, ili ih sadrži vrlo malo, ali se na temperaturama iznad četiri stepena Celzijusa amino-kiselina histidin (kojom riba obiluje) razgrađuje u histamin. Takođe, dalja prerada, koja uključuje dimljenje soljenje ili sušenje, konzerviranje i mariniranje, može povećati količinu histamina.

GDJE SVE NALAZIMO HISTAMIN U HRANI ?

Kod veoma neugodnih alergija na histamin ,najčeći uzročnici tegoba se nalaze upravo u namirnicama koje ga u većoj ili manjoj meri sadrže. Evo nekih od njih. Velik broj alkoholnih pića sadrži histamin ( bijelo i crno vino,pivo i šampanjac),dimljena i konzervirana riba,zatim riba koja nije dovoljno svježa poput sardina,skuše,tune,inćuna,srdela,haringi ,somovine,lososa,kao i brojni drugi morski plodovi koji su nam danas dostupni u supermarketima. Hrana bogata histaminom je svakako i dimljeno meso,gotovo sve mesne prerađevine(pršut,salama, šunka i drugo sušeno meso,slanina i kobasice),spisak produžavamo na tvrde i buđave sireve,kao i one koji se mogu razmazivati po hljebu.Od povrća tu su:paradajz, spanać, pečurke, ukiseljeno povrće (kupus i zelje), patlidžan..od voća avokado, banane,kivi, ananas, mango, crvene šljive, citrusi (limun, pomorandže, mandarine), kruške, maline, papaja, jagode i ostalo crveno voće kikiriki, orasi,indijski orah i sjemenke suncokreta. Od ostalih namirnica histamin u hrani nalazimo u kečapu i senfu, vinskom sircetu, balzamiko sirćetu ,čokoladi, kakaou, kafi, crnom čaju, hljebu

HISTAMIN DIJETA

Različiti su nivoi tolerancije na ovaj amin, koji variraju od osobe do osobe. Nažalost, ne postoji hrana bez histamina ,tj ona koja uopšte ne sadrži ovaj sastojak. Za osobe kod koje je dijagnostikovana alergija na histamin ,jedino rješenje jeste eliminacijska ishrana ili histamin dijeta. Važno je prepoznati histamin u hrani tj namirnice koje sadrže njegov visok nivo , zatim namirnice što podstiču njegovo oslobađanje, te one koje inhibiraju razgradnju ovog jedinjenja u organizmu. Dakle, jedino rešenje u slučaju intolerancije na histamin jeste promjena navika u ishrani, ali i brižljiva evidencija namirnica koje se konzumiraju. Tako se telo postepeno čisti od toksina, a tolerancija raste – zbog svojevrsnih promena koje nastaju u imunološkom sistemu. Ipak, pre prelaska na eliminacijsku ishranu s niskim sadržajem histamina, potrebno je posetiti dijetetičara i uraditi sve neophodne testove. Najvažnije sredstvo u borbi s intolerancijom jeste dnevnik ishrane, koji predstavlja zabeleške svega što osoba konzumira u određenom vremenu, te pojavljivanja svih simptoma s kojima se suočava. U dnevnik se upisuje i vreme konzumiranja određene hrane i pića, zatim količina (može i približno),period reakcije i opis simptoma alergije .Takođe, važno je upisati medicinsku terapiju (lekove koje uzimate), ali i to jeste li pod stresom itd. Cilj vođenja ovog dnevnika jeste da se s vremenom dobije grupa namirnica sigurnih za upotrebu, ali i onih čije konzumiranje izaziva simptome kod alergija na histamin.

PODIJELI