Istraživanje koje je obuhvatilo 5177 muškaraca pokazalo je da su oni s malim brojem spermija imali 20 posto veće izglede imati više masnog tkiva, viši krvni tlak i više lošeg kolesterola.

Imali su također veće izglede za nižu razinu testosterona. Autori studije kažu kako je ona pokazala da bi se muškarci s malim brojem spermija trebali temeljitije pregledati. Nizak broj spermija i njihova loša kvaliteta pojavljuju se kod svakog trećeg para koji ima teškoće začeti dijete.

Za potrebe ovoga istraživanja znanstvenici su analizirali muškarce u neplodnim parovima u Italiji kako bi utvrdili je li kvaliteta spermija povezana s općim zdravljem muškarca. Utvrdili su da muškarci s malim brojem spermija imaju metabolički sindrom – zbir faktora rizika među kojima i veći indeks tjelesne mase i povišeni krvni tlak. To povećava rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi BBC.

Oni su također imali 12 puta veće izglede za nisku razinu testosterona koja smanjuje mišićno tkivo i gustoću kostiju i može biti prekursor osteoporoze, stanja u kojemu kosti slabe i lakše pucaju.

Voditelj istraživanja Alberto Ferlin kaže: “Neplodni muškarci imaju veće izglede imati istodobno značajnije zdravstvene probleme ili faktore rizika koji pogoršavaju kvalitetu života i mogu skratiti životni vijek”.

Analiza fertiliteta daje jedinstvenu priliku muškarcima da procijene zdravlje i spriječe bolesti. Znanstvenici ističu da njihovo istraživanje nije dokazalo da mali broj spermija izaziva metaboličke probleme nego da su oni povezani.

PODIJELI