gljive
Donosimo vam zdrav recept za fritatu koji ne zahtjeva dugu pripremu niti skupe namirnice. Bit će jednako fina i za doručak, ručak, međuobrok ili večeru.

Pozdravimo proljeće ukusnim obrokom sa sezonskim i svježim namirnicama.

Mladi luk predstavlja iznimnu nutritivnu riznicu hranjivih sastojaka, ali i okusa. On je sjajan dodatak raznim jelima i može se spraviti na različite načine, a jedan od njih je u fritati!

Potrebni sastojci:

2 žlice maslinova ulja
1 mladi luk narezan na kolutove
2 šalice vama najdražih sezonskih gljiva
Prstohvat svježeg timijana
2 žlice nasjeckanog peršina (malo ostavite za ukras)
Žlica nasjeckane mente
1 žličica naribane korice limuna
prstohvat ljute papričice u prahu
sol i papar
1 žličica maslaca
½ šalice izmrvljenog kozjeg sira
Priprema:

Zagrijte pećnicu tako da rešetka bude udaljena otprilike 15 cm od gornjeg grijača. U tavi (koju kasnije možete smjestiti u pećnicu) zagrijte ulje, dodajte gljive i dinstajte dok potpuno ne omekšaju (4 – 8 min)
Dodajte mladi luk i dinstajte dok ne omekša. Prebacite ovako pripremljeno povrće na tanjur.
U velikoj posudi pomiješajte vrhnje i jaja, dinstano povrće, peršin, limunovu koricu i papričicu. Začinite solju i paprom.
Na tavu stavite maslac, smanjite vatru i smjesu stavite da se peče (otpilike 4 minute). Vrh pospite kozjim i sirom i stavite u pećnicu. Pecite oko 3 minute. Prebacite fritatu na tanjur i ukrasite peršinom i mentom. Poslužite i uživajte!

PODIJELI